Een auto importeren uit België: stappenplan voor de professionele inkoper

België is na Duitsland het belangrijkste land voor autobedrijven om occasions te kopen. Gemiddeld komt ruim 10 procent van alle importauto's uit België. Er is voldoende aanbod, de prijzen zijn gunstig en de afstanden kort. Daarnaast heb je minder vaak met taalproblemen te maken dan bij de import uit andere landen. Wil je ook auto’s importeren uit België? In dit stappenplan geven we je enkele handige tips.

Stap 1. Bepaal welke auto je uit België wil importeren

Over het algemeen zoekt de Nederlandse occasionkoper naar een auto in het kleine tot middelgrote segment van maximaal 5 jaar oud. Ook de midi-SUV is populair. Dit is zelfs het enige segment dat in de eerste vier maanden van 2023 groei laat zien.

Daarnaast zijn er natuurlijk speciale auto’s om te importeren. Auto’s waar minder vraag naar is, maar die wel hogere marges beloven. Denk hierbij vooral aan sportieve uitvoeringen van de populaire Duitse modellen. Afhankelijk van de kopers die je graag in de showroom hebt bepaal je dus welke auto’s je gaat inkopen.

Stap 2. Ga op zoek naar het juiste aanbod

Waar kopen handelaren hun auto's? Vrijwel elke auto-inkoper gaat tegenwoordig online op zoek naar interessante auto’s om in België te kopen. De occasionmarkt is een Europese markt, en het aloude netwerk is gewoon niet meer genoeg om aan voldoende auto’s te komen. Een manier om het occasionaanbod in België te zien is door de verschillende occasionportals te bezoeken. De grootste Belgische autosites zijn onder andere Belgiemobiel.be, Autogids.be en Gocar.be.

Ook kan je terecht op AutoScout24.nl, waar je eveneens het Belgische occasionaanbod kan vinden. De sites richten zich weliswaar op particulieren, maar ook voor de professionele handel kunnen er mooie deals te vinden zijn. Datzelfde geldt uiteraard voor de traditioneel zakelijke inkoopkanalen zoals (merk)dealers, leasebedrijven, andere autobedrijven en autoveilingen. Heb je de perfecte occasion gevonden om te importeren? Dan volgt stap drie.

 

Stap 3. De auto kopen

Als je bij een particuliere aanbieder of autobedrijf een occasion wil inkopen, dan is het zaak contact op te nemen met de verkoper. Dit kan telefonisch of per e-mail. Check de herkomst en de onderhoudsgeschiedenis van de auto, en of er in het verleden sprake is geweest van schade.

Als de informatie die je terugkrijgt voldoende vertrouwen geeft kan je overgaan tot aankoop of een afspraak maken om de auto ter plekke te bekijken. Koop je een auto op een autoveiling? Dan doe je meestal zaken met het veilinghuis dat de auto in bezit heeft en niet met de verkoper. Bij AUTOproff werkt dit overigens anders: in de AP-Direct veilingen heb je direct contact met de verkoper.

Stap 4. De auto transporteren en exporteren

Het autotransport van een importauto is voor veel autobedrijven een uitdaging. Heb je geen transportbedrijf dan zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden: de auto zelf ophalen met een trailer of terugrijden met een tijdelijk importkenteken. Bij de import van een enkele auto is dat waarschijnlijk geen probleem, maar importeer je maandelijks meerdere auto’s dan kost dat veel tijd. Koop je online occasions in de autoveilingen van AUTOproff dan regel je het transport direct via de bij ons aangesloten transporteurs.

Stap 5. Naar de RDW-keuring

Als je de auto naar Nederland hebt gebracht dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de RDW voor een importkeuring. Lees hier alles over RDW invoeren. Na de keuring is de auto geregistreerd in het kentekenregister. Als het kenteken is afgegeven door de RDW stuurt de organisatie ook het kentekenbewijs waarmee de nieuwe kentekenplaten kunnen worden gemaakt.

Stap 6. BPM berekenen en betalen

Na de keuring bij de RDW en de registratie in het kentekenregister ben je verplicht aangifte te doen voor het betalen van BPM. Bijna iedereen die een auto importeert krijgt namelijk te maken met rest-BPM. Alleen volledig elektrische voertuigen zijn (tot en met 2024) vrijgesteld van BPM. Het is daarom belangrijk om vooraf een goede berekening te maken van het bedrag dat je schuldig bent aan BPM bij invoer van een auto. Zo kan je uitrekenen of het financieel loont om de auto te importeren. Berekeningen hiervoor kan je online vinden of via de verschillende tools die beschikbaar zijn voor autobedrijven. Wil jij BMP berekenen? lees hier hoe dat gaat.

AUTOproff is hét internationale autohandel platform voor gebruike auto’s

Wil je als autobedrijf een occasion uit Europa? Wil je een groter marktbereik? Dan is AUTOproff hét aangewezen platform om dit te doen. AUTOproff is namelijk het enige online autoveiling platform waar je grip hebt op het importeren van auto’s uit Polen, Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk.

Op ons internationale autohandelsplatform doe je alleen zaken met erkende autobedrijven. Alleen autobedrijven waarvan we de identiteit kunnen bevestigen krijgen toegang tot ons handelsplatform.

 

Een auto kopen en importeren bij AUTOproff

In de eerste vier maanden van 2023 zijn er ongeveer 80.000 tweedehands auto’s geïmporteerd naar Nederland. Auto-import is daarmee een volwassen bedrijfstak geworden. Om het autobedrijven zo eenvoudig mogelijk te maken profiteer je in de internationale autoveilingen van AUTOproff van een uniek aanbod. Je regelt alle documentatie online en de bij ons aangesloten transporteurs verzorgen het transport naar het autobedrijf. Je hebt er zelf dus geen omkijken naar, alles wordt voor je geregeld!

Meer weten over de autoveilingen van AUTOproff? Neem dan contact met ons op of meld je direct aan voor een gratis account.

 

Starten met auto’s kopen bij AUTOproff?

Meld je nu aan! Meer dan 20.000 autobedrijven in Europa gingen je voor.

Vorige
Vorige

Dit zijn de belangrijkste trends op de occasionmarkt

Volgende
Volgende

Ford occasions inkopen in de online autoveilingen van AUTOproff